Το content marketing κάποτε ήταν το μυστικό όπλο των εξειδικευμένων marketers. Πλέον αποτελεί κοινή τακτική όλων των επαγγελματιών. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ήρθε η ώρα για όλους εμάς να χτίσουμε την πιο άριστη στρατηγική content marketing για την επιχείρησή μας. Πώς θα το κάνουμε όμως; Στο σημερινό μας άρθρο παραθέτουμε τα βασικά βήματα και tips για την πιο έξυπνη στρατηγική content marketing.

Ξεκινώντας, ας διαχωρίσουμε τη στρατηγική content marketing (content marketing strategy) από τη στρατηγική περιεχομένου (content strategy). Η διαφορά τους έγκειται στην εμβάθυνση της ανάλυσης που αναλαμβάνουν οι marketers. Συγκεκριμένα, στη στρατηγική content marketing, οι marketers εστιάζουν σε τρόπους που θα αναπτύξουν περιεχόμενο, τόσο ελκυστικό ώστε να οδηγήσουν έμμεσα το κοινό σε θετικές συμπεριφορές. Από την άλλη η στρατηγική content εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία, δημοσίευση και διαχείριση χρήσιμου περιεχομένου. Σύμφωνα με τον Scott Abel, η στρατηγική content βοηθά στη διαχείριση περιεχομένου ως ένα επιχειρηματικό περιουσιακό στοιχείο.

Σκεφθείτε, λοιπόν, τη στρατηγική content marketing ως ένα περίγραμμα από ανάγκες των πελατών και ένα αναλυτικό πλάνο για το πώς θα χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο για να τους προσελκύσετε.

content marketing strategy

Παρόλο που το χτίσιμο κάθε στρατηγικής content marketing προσαρμόζεται σε κάθε εταιρεία -αφού κάθε μία είναι μοναδική στο περιεχόμενο που δημιουργεί- υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται:

Η δημιουργία του δικού μας μοναδικού business case που αφορά στο λόγο που πρωτοπορούμε με το content marketing. Η καταγραφή και συζήτηση γύρω από τους λόγους που αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο, το ρίσκο, τα προβλήματα, τις προσδοκίες και το όραμά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τους λόγους που στραφήκαμε στο content marketing και κατά συνέπεια θα προσδιορίσουμε τί είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το προϊόν μας.

Η δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου για τη δημιουργία περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει τους στόχους μας, τη μοναδικότητα του περιεχομένου που θέλουμε να μεταφέρουμε στο κοινό, αλλά παράλληλα τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά την εφαρμογή του πλάνου μας.

Το κοινό. Εδώ περιγράφουμε αναλυτικά το κοινό για το οποίο δημιουργούμε περιεχόμενο, τα χαρακτηριστικά τους, τις βασικές τους ανάγκες και πώς μπορεί να μοιάζει ο κύκλος ενεργοποίησής του, ένα step by step engagement, το οποίο θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε καλύτερα τα βήματά μας.

Η ιστορία του brand μας. Ποια είναι τα βασικά μηνύματα και οι βασικές ιδέες που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό και ποια είναι τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.

Τα κανάλια «διανομής». Αυτό περιλαμβάνει καταγραφή και ανάλυση των βασικών καναλιών που θα χρησιμοποιήσουμε για να πούμε την ιστορία μας. Με ποια κριτήρια και διαδικασίες θα τα διαλέξουμε και με ποιον τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου η ιστορία μας να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμοσμένη στρατηγική content marketing;

  • Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
  • Μεγαλύτερα ποσοστά conversions
  • Βελτίωση αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης
  • Χτίσιμο μίας ισχυρής μάρκας περιεχομένου
  • Αφοσίωση του κοινού στη μάρκα μας

Πιάστε μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε να χτίζετε τη δική σας στρατγική content marketing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top