Brand name ή αλλιώς η δύναμη του αφηγήματος σου.
brand name

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το Brand name παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να ορίσει τι ακριβώς σημαίνει, πως ακριβώς το εννοεί και τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Αν ρωτήσεις ένα Designer θα σου πει ότι είναι το λογότυπό σου και η συνεχόμενη αισθητική σε ότι δικό σου κάνεις ( λογότυπο, ιστοσελίδα, συσκευασία, κλπ ). Αν ρωτήσεις έναν marketeer θα σου πει ότι είναι το πόσο αναγνωρίσιμο είναι το Brand name σου στο άκουσμα και το λογότυπό σου μόλις το δει κάποιος ώστε να του εμπνεύσει την εμπιστοσύνη να σε προτιμήσει από τα υπόλοιπα.

Το Brand name όμως δεν είναι αυτά. Αυτά είναι μόνο μερικά κομμάτια από το παζλ.

Το Brand name είναι το αφήγημά της επιχείρησής σου.

Και δικαίως τώρα θα με ρωτήσεις, τι είναι το αφήγημα; Μην μπερδευτείς δεν είναι το πως δημιουργήθηκε η εταιρία σου.

Είναι ο τρόπος που προσεγγίζεις το κοινό σου, τα συναισθήματα που προσπαθείς να του ξυπνήσεις έτσι ώστε να δημιουργήσεις έναν δεσμό μαζί του, και θα τον κάνει να σε διαχωρίσει στο υποσυνείδητό του από τους άλλους.

Είναι η ιστορία που αφηγείσαι κάθε φορά που επικοινωνείς την επιχείρησή σου. Είναι αυτό που θα δώσει αξία στο Brand σου και θα κάνει τους πελάτες σου να σε προτιμήσουν ή ακόμα και να παλέψουν για σένα.

Για να καταλάβετε την δύναμη του αφηγήματος σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του μέσα από την αφήγηση δημιουργεί δεσμούς. Όταν γνωρίζεις άλλωστε πρώτη φορά κάποιον, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο αυτό που κάνετε για να γνωριστείτε είναι να ανταλλάξετε τις ιστορίες σας, τα ατομικά σας αφηγήματα.

Γιατί να μην το κάνεις αυτό λοιπόν και για την επιχείρησή σου;

Οι μεγάλες εταιρίες το κάνουν ήδη, με πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλα brand names όπως η Coca Cola και η Apple, με την πρώτη να είναι μακράν από τα πιο διαχρονικά και πετυχημένα Brand names στην παγκόσμια αγορά.

Σε εγχώριο παράδειγμα πραγματικά με ενθουσίασε το τελευταίο διαφημιστικό της μπύρας Άλφα και πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους πίσω από την ιδέα.

Το βίντεο μας αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα που θέλει να χορέψει στον γάμο της κόρης του μαζί της και κάνει κρυφά από όλους, μαθήματα και εν τέλη τα καταφέρνει. Απίστευτα απλή ιδέα με απίστευτα μεγάλη δύναμη που μας εμπεριέχει όλους μας σε κάποιον από τους ρόλους μέσα. Όλοι έχουμε υπάρξει ή θα υπάρξουμε σαν Πατέρας ή Κόρη που παντρεύεται.

Κάθε φορά που θα βλέπω Άλφα σίγουρα θα θυμάμαι αυτό το συναίσθημα που μου γέννησε αυτή η διαφήμιση, γιατί εμένα πραγματικά κατάφερε να με συγκινήσει, όπως πιστεύω και πολλούς άλλους.

Πως το κάνουν αυτό; Όλο το περιεχόμενο (content marketing) τους είναι προσανατολισμένο στο να αφηγείται ιστορίες που προκαλούν συναισθήματα, είτε στα βίντεο τους είτε στα άρθρα τους, ακόμα και με τις φωτογραφίες τους είναι προσανατολισμένοι προς τα εκεί.

Τέλεια, θα μου πεις, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο!

Ισχύει ότι δεν είναι τόσο εύκολο βρεις το αφήγημά σου και για αυτό το λόγο οι περισσότερες εταιρίες καταφεύγουν στο κλασσικό marketing που περιστρέφεται γύρω από την εταιρία τους.

Όμως αν αφιερώσεις τον χρόνο να το βρεις θα έχεις ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπολοίπους. Θα έχεις αυτό που μπορεί να σε ξεχωρίσει από τους άλλους. Όπως ακριβώς εσύ, εγώ και οι περισσότεροι ξεχωρίζουμε την Coca Cola γιατί απλά νιώθεις ότι μοιράζεσαι εμπειρίες μαζί της.

whats your story

Πως θα καταφέρω όμως να βρω το αφήγημά μου;

Fair enough! Είναι πολύ λίγες οι εταιρίες που είχαν από την αρχή το δικό τους αφήγημα οπότε είναι λογικό και εύλογο να με ρωτάς κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν λοιπόν δύο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Η πρώτη απάντηση είναι να προσλάβεις δημιουργικά άτομα που είναι στον τομέα του marketing ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν το αφήγημά σου. Αυτό κάνουν η πλειοψηφία των μεγάλων εταιριών και αυτό μας έρχεται και κατευθείαν στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε για το marketing.

Και η δεύτερη απάντηση, που είναι και η αγαπημένη μας εδώ στην Gaming Brotherhood, είναι να απευθυνθείς στο κοινό σου για να δημιουργήσετε μαζί το αφήγημά σου.

Η Lacta είναι ένα φοβερό παράδειγμα που έκανε ακριβώς αυτό για να δημιουργήσει το αφήγημά του. Τι έκανε; Ζήτησε από τον κόσμο να μοιραστεί με την Lacta ιστορίες από το πρώτο τους φιλί και πήρε αυτές τις ιστορίες και τις μετέτρεψε σε περιεχόμενο.

Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό και εκτόξευσε την συγκεκριμένη σοκολάτα στην προτίμηση όλων μας. Μάλιστα ήταν τόσο καλό που η Lacta πλέον δημιουργεί και ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε αυτό το ίδιο αφήγημα.

Συμπέρασμα

Το αφήγημά σου όπως καταλαβαίνεις είναι καταλυτικό σημείο μίας επιχείρησης και αν δεν έχετε ήδη αρχίσει να το δημιουργείτε αρχίστε από σήμερα. Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν γνωστές ή ακόμα πετυχημένες χωρίς αυτό για να καταφέρουν όμως να μείνουν διαχρονικά πρέπει να βρουν και να ακολουθήσουν το δικό τους αφήγημα.

Κι αυτό γιατί όταν κάτι μας ξυπνάει συναισθήματα, οι άνθρωποι, το θυμόμαστε για πολύ περισσότερο καιρό και σίγουρα το δικό σου Brand θέλεις να το κάνει αυτό.

The following two tabs change content below.
Vasilis Kougkoulos

Vasilis Kougkoulos

Over 3 years of experience with UX/UI Designing hand to hand with Web Development. He is a mockup jedi and a knight of CSS and HTML coding. At nights he wanders fighting vilains in your city! (Batman? Is that you?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *