Διαφοροποίηση προϊόντος στην σημερινή αγορά.
διαφοροποίηση προϊόντος

Η πρώτη ερώτηση που θα ακούσει κάθε επιχειρηματίας που ξεκινάει να δημιουργήσει κάτι καινούργιο ή ακόμα και να “πουλήσει” ένα ήδη υπάρχων προϊόν, ηλεκτρονικό, φυσικό ή ακόμα και μία υπηρεσία, έχει να κάνει με την διαφοροποίηση προϊόντος και πάει κάπως έτσι:

Αυτό μου ακούγεται σαν το “τάδε” προϊόν, τι διαφορετικό κάνεις εσύ;

Μια πρώτη αντίδραση των περισσότερων θα ήταν να αρχίσει να εξηγεί τους διάφορους τρόπους που δεν κάνει το ίδιο με τους άλλους, ή να πει πως μπορεί να το κάνει πιο γρήγορα ή λίγο πιο φτηνά.

Όταν όμως οι διαφορές σου δεν είναι τόσο εμφανείς που να σε καθιστούν διακριτά διαφορετικό, στα μάτια του κόσμου, η μόνη σου λύση είναι να στραφείς στο content marketing για να καταφέρεις να δημιουργήσεις τον δικό σου χώρο μέσα στην αγορά.

Πως γίνεται όμως η διαφοροποίηση προϊόντος μέσω περιεχομένου;

Ναι ναι ξέρω, μην συνεχίσεις, content is king και άλλα τέτοια ωραία. NOT!

facepalm loki

Μην με παρεξηγήσετε το περιεχόμενο είναι πολύ σημαντικό, όχι όμως οποιοδήποτε περιεχόμενο. Όπως είπαμε και παραπάνω το να μιλάς για τα feature σου ή για το πόσο καλό και τέλειο είναι το προϊόν σου δεν σε διαφοροποιεί. Αυτό το κάνουν όλοι.

Σκεφτείτε η Coca Cola να μιλούσε για το πόσο καλή γεύση έχει και το πόσο ωραίες φυσαλίδες έχει. Χμμμ… δε θα πάρω ευχαριστώ. Αντιθέτως τί κάνει; Συνδέει το Brand της με την καθημερινότητα όλων μας.

Και θα μου πείτε εδώ, οκ ναι αλλά η Coca Cola είναι ποτό, μπορεί να το κάνει αυτό εύκολα, εγώ έχω να κάνω με τεχνολογία πρέπει να μιλήσω για τεχνικά πράγματα!

Η Apple διαφωνεί όμως. Δύσκολα θα δείς την Apple να μιλάει για τα χαρακτηριστικά των συσκευών της. Αντιθέτως τι κάνει; Ναι πολύ σωστά το μαντέψατε, συνδέει και αυτή τις συσκευές της με την καθημερινότητά μας.

Η διαφοροποίηση προϊόντος λοιπόν περνάει μέσα από το content marketing και δεν πρέπει να στοχεύει στο να περιγράψει χαρακτηριστικά του προϊόντος μας αλλά να δημιουργήσει έναν δεσμό με τον κόσμο και να τον “εκπαιδεύσει” στο πως να το χρησιμοποιήσει.

The following two tabs change content below.
Vasilis Kougkoulos

Vasilis Kougkoulos

Over 3 years of experience with UX/UI Designing hand to hand with Web Development. He is a mockup jedi and a knight of CSS and HTML coding. At nights he wanders fighting vilains in your city! (Batman? Is that you?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *