Υπάρχουν πάρα πολλά posts στο internet που μιλάνε για καινούργιες τεχνικές για content marketing που θα βελτιώσουν την απόδοσή σου. Είναι μάλιστα αρκετά δύσκολο να τα προσπεράσεις όταν για κάθε post που προσφέρει συμβουλές για content marketing υπάρχουν 40 φορές περισσότερα που λένε  “βάλε φωτογραφίες στα tweets σου”.

Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις περισσότερη κίνηση είναι να βελτιώσεις τον τρόπο που χρησιμοποιείς τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία.

Ορίστε λοιπόν 7 πρακτικές συμβουλές για να δημιουργήσεις περισσότερη κίνηση.

1.Χρησιμοποίησε τα dark posts του Facebook για διαφήμιση

dark posts

Πολύς κόσμος μιλάει για την χρήση του Facebook για δημογραφικά στοχευμένη διαφήμιση. Είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό εργαλείο, αλλά η πραγματική του δύναμη είναι στο να βρεις τους πυρήνες εκείνους που η πλειοψηφία των φίλων τους μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα, αν στοχεύσεις Διευθύνοντες Συμβούλους δεν θα έχεις τόσο μεγάλο αποτέλεσμα γιατί πιθανότατα δεν θα έχουν πολλούς άλλους στους φίλους τους, τουλάχιστον σαν ποσοστό των συνολικών φίλων τους. Αν θέλεις να γίνεις viral θα πρέπει να στοχεύσεις σε άτομα που η πλειοψηφία των φίλων τους έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Για αυτό τον λόγο ο γεωγραφικός περιορισμός (ιδανικά σε επίπεδο πόλης) είναι πολύ δυνατός. Γιατί οι περισσότεροι φίλοι μας είναι στην πλειοψηφία τους από την ίδια περιοχή και αποκτά λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, ένα post σχετικό με την περιοχή, να μοιραστεί πάρα πολύ ανάμεσα σε αυτό το κοινό.

Αν γίνει σωστά και με καλό περιεχόμενο, εύκολα θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μία διαφήμιση που θα κοστίζει λιγότερο από ένα cent ανά interaction και θα δημιουργήσετε περισσότερη κίνηση.

2. Να απαντάς σε tweets που μοιράζουν δικό σου περιεχόμενο σου.

twitter reply

Μία από τις πιο ισχυρές δυνατότητες που σου δίνει το Twitter είναι ότι μπορείς να απαντήσεις σε ένα tweet και να το “ανεβάσεις” πάλι στην κορυφή του timeline των ατόμων που περιλαμβάνονται στο κοινό και των δύο σας. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερο κόσμο να το δει και είναι μια κοινά αποδεκτή τεχνική. Στην τελική το μόνο που κάνεις είναι να λες ευχαριστώ στον κόσμο σου.

Βέβαια αυτό πρέπει να γίνεται με φειδώ γιατί αν λες ευχαριστώ σε όλους όσους μοιράζουν το περιεχόμενό σου θα καταλήξει “σούπα” και το κοινό σου πιθανότατα θα ενοχληθεί. Είναι καλό να γίνεται σε περιπτώσεις που πραγματικά αξίζουν το ευχαριστώ σου, όπως όταν λένε κάτι πολύ καλό για ένα ή το περιεχόμενό σου ή σε περιπτώσεις που δημιουργούν πολύ κίνηση για εσένα.

3. Βγάλε τα κουμπιά share που δεν χρειάζεσαι

analytics

Τα κουμπιά για share στα διάφορα social media μπορούν να γίνουν αποκρουστικά για τον κόσμο και να καταλήξουν να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν βλέπεις από τα στατιστικά σου ότι το 99% της κίνησης σου από τα social media έρχεται από το Facebook, γιατί να δώσεις την επιλογή στον κόσμο να μοιραστεί το περιεχόμενό σου στο Twitter; Το κοινό σου είναι στο Facebook και είναι ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενο που δημιουργείς λαμβάνει εκτίμησης εκεί, ενώ στο Twitter δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Με το να δίνεις στους χρήστες σου την δυνατότητα να κάνουν share παντού ενώ το περιεχόμενό σου έχει ανταπόκριση μόνο στο Facebook αυξάνεις την πιθανότητα κάποιος να κάνει share σε social media που δεν θα σε ακούσει κανείς. Πρέπει να κατευθύνεις τους χρήστες σου στην σωστή κατεύθυνση και η σωστή κατεύθυνση είναι εκεί που βρίσκεται το κοινό σου.

Αυτό έχει αποδειχθεί από εταιρίες όπως η Movoto που δοκίμασαν την παραπάνω τεχνική με μεγάλη επιτυχία.

4. Χρησιμοποίησε τίτλους με μεγάλο CTR σε συνδυασμό με βελτιστοποιημένα URL

list-building

Βελτιστοποίηση μέχρι τέλους ή μήπως όχι; Αν έχεις το keyword στην αρχή του τίτλου και στο URL έχεις τον τέλειο συνδυασμό. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι ο πιο ωφέλιμος συνδυασμός είναι να έχεις το βέλτιστο URL για το keyword σου και ο τίτλος, ναι μεν να περιέχει το keyword, αλλά όχι απαραίτητα στην αρχή.

Αυτό έχει μεγαλύτερη επιτυχία γιατί ,ειδικά με τα blog posts, ο τίτλος είναι πολύ σημαντικός για την προσέλκυση του κοινού. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις το keyword στην αρχή του τίλτου είναι πολύ πιθανό με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψεις το post σου να φτάσει σε όσους θα έφτανε διαφορετικά.

Αντίθετα αν το βάλεις λίγο πιο μετά και γράψεις κάτι που είναι πιο ωραίο από άποψης marketing, ξαφνικά θα αποκτήσεις πιθανότητες να το δει όλο το κοινό που θα φτάσει, και όταν το συνδυάσεις με ένα βελτιστοποιημένο URL, θα βοηθήσεις και την κατάταξή σου στις μηχανές αναζήτησης.

Όπως βλέπουμε παραπάνω, είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που η Backlinko χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική. Κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να έχει το keyword όσο πιο κοντά στην αρχή μπορεί, αλλά δεν έχει πρόβλημα να το μετακινήσει παρακάτω για να δημιουργήσει έναν πιο ελκυστικό τίτλο.

5. Χρησιμοποίησε την αυτόματη συμπλήρωση του Google για καλύτερη αναγωγή

auto complete

Ας υποθέσουμε ότι δουλεύουμε σε μία πολύ συγκεκριμένη αγορά όπως την “διοργάνωση γενεθλίων” και έχουμε δημιουργήσει ένα post στην ιστοσελίδα μας που δεν δημιουργεί πολύ κίνηση παρόλο που το άρθρο μας είναι πραγματικά εξαιρετικό σαν περιεχόμενο.

Υπό κανονικές συνθήκες θα σκεφτόμασταν να κάνουμε posts σχετικά με διασκέδαση, πάρτι και άλλα. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αυτά είναι σχετικά με την αγορά δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον κόσμο που θέλουμε να προσεγγίσουμε. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν ήταν να βρούμε τι ακριβώς ψάχνει ο κόσμος όταν θέλει να διοργανώσει γενέθλια για κάποιον και να χτίσουμε το περιεχόμενό μας γύρω από αυτό.

Αυτή η τεχνική δεν είναι χρυσός κανόνας για όλα τα άρθρα μας αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αγορές και τύπους περιεχομένου που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό και μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να παράξει πολύ περισσότερη κίνηση.

6. Χρησιμοποίησε τον εγωισμό του χρήστη για να δημιουργήσεις περισσότερη κίνηση

Σίγουρα έχετε δει πολλά μη χρήσιμα άρθρα που επικαλούνται αυθεντίες ενός τομέα σε μία προσπάθεια να αναπαράγονται ξανά και ξανά στο χώρο του internet marketing. Όλοι τα έχουμε δει και πολλά μεγάλα ονόματα αναφέρονται καθημερινά τουλάχιστον σε ένα ή δύο από αυτά.

Παρομοίως οι λίστες με τα “καλύτερα blog” και “ανθρώπους που πρέπει να ακολουθήσεις” που περιέχουν τα άτομα αυτά με σκοπό την αναμετάδοση από τους ίδιους στο ευρύτερο κοινό τους. Τα βλέπουμε εμείς τα βλέπουν κι αυτοί (οι αυθεντίες) και στην πλειοψηφία τους, τους αφήνουν αδιάφορους γιατί καταλαβαίνουν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο γίνονται.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλους του χώρους της αγοράς. Τα άτομα που έχουν την επιρροή να επηρεάσουν τον κόσμο καταλαβαίνουν πως παίζεται αυτό το παιχνίδι και με το να τους συμπεριλάβεις σε ένα άρθρο δεν θα τους κάνεις να κάνουν share το άρθρο σου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον εγωισμό τους για να αποκτήσεις περισσότερη κίνηση. Τι θα μπορούσες να κάνεις; Ας δούμε μερικές καλύτερες τεχνικές για να επιδιώξεις το share τους:

Να αναφέρεσαι σε πράγματα που σχετίζονται με τον κόσμο αυτό. Όταν για παράδειγμα γράφεις θετικά σχόλια για μία εταιρία το πιο πιθανό είναι να δεις εργαζόμενους από αυτή την εταιρία να μοιράζονται το περιεχόμενό σου. Το ίδιο ισχύει και όταν γράφεις για την πόλη κάποιου.

Χρησιμοποίησε εικόνες σχετικές με τον κόσμο που θα δει το post σου. Είτε είναι ένα screenshot από κάποιο Social Media, μία τυχαία φωτογραφία ή μία δική τους ιστοσελίδα. Αυτές οι μικρές αναφορές μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ της απάθειας και του share. Αυτό προϋποθέτει να πιστεύεις ότι το περιεχόμενό σου θα φτάσει στο συγκεκριμένο άτομο.

Ρώτα την άποψή τους σχετικά με το άρθρο που γράφεται ή για μία δουλειά που κάνετε σχετική με το αντικείμενό τους. Ακόμα και να μην έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί σου αυτό τους εμπλέκει στην διαδικασία κάνοντας πιο πιθανό να αναπαράξουν το περιεχόμενό σου.

7. Συνέχισε να βελτιώνεσαι

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεις τον τρόπο που λειτουργείς και να τον βελτιώνεις ακόμα κι αν αυτός δουλεύει καλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πιο πετυχημένες εταιρίες είναι αυτές που πάντα αναζητούν την βελτίωση.

Αυτές που δεν το κάνουν μένουν πίσω και ξεπερνιούνται. Και αν κάποιες μείνουν πολύ πίσω τότε ξεχνιούνται και σταματάνε να δουλεύουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top