Ο κόσμος των social media συνεχίζει να επεκτείνεται με καινούργια κανάλια ή καινούργιες και βελτιωμένες υπηρεσίες να μας παρέχονται κάθε μέρα.

Για τον χρήστη των social media το ερώτημα είναι ένα και απλό! Πόσο χρόνο θα ξοδέψει για να διαβάσει ένα άρθρο, να ανεβάσει ένα status, να κάνει ένα tweet, να ακολουθήσει αυτά που τον ενδιαφέρουν, να επικοινωνήσει με τους φίλους του και ου το καθεξής.

Για τις εταιρίες όμως που προσπαθούν να διαφημιστούν σε αυτούς τους χρήστες, το δίλημμα είναι πως θα βελτιστοποιήσουν, την επένδυσή τους στην διαφήμιση, το περιεχόμενο που δημιουργούν και το αποτέλεσμα που θα επιφέρουν βρίσκοντας το σωστό κοινό τους στα σωστά κανάλια.

Ποια όμως κανάλια είναι απαραίτητα για την εταιρία σου?

Η αλήθεια είναι ότι πρακτικά είναι απίθανο να τα χρησιμοποιήσεις όλα ή τουλάχιστον να τα χρησιμοποιήσεις όλα σωστά και δεν θα πρέπει καν να προσπαθήσεις να το κάνεις αυτό.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τα κανάλια που χρησιμοποιούνται κατά κόρων για την αγορά που απευθύνεσαι και αν επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου στο να κερδίσεις τον ανταγωνισμό. Σε όλες τις αγορές υπάρχουν αυτά τα κανάλια και το να έχεις εμφανή παρουσία εκεί που βρίσκεται το κοινό σου είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Με τα social media, το παιχνίδι παίζεται γύρω από την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Το να χρησιμοποιείς δύο η τρία κανάλια πολύ καλά, με σταθερή συχνότητα και με ποιοτικό περιεχόμενο που να φτάνει στο κοινό που επιθυμείς είναι καθοριστικό και θα οδηγήσει στην δημιουργία επαφών και πελατών.

Το πιο πιθανό είναι να μην είσαι σίγουρος όμως για το πιο είναι αυτό. Πώς θα το βρεις;

Αυτές οι 5 ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν.

Που βρίσκεται ο αγοραστής σου;
Που βρίσκεται ο ανταγωνισμός σου;
Υπάρχει κάποια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία;
Πόσα κανάλια μπορείς να εκμεταλλευτείς σωστά και σταθερά;
Υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου;

Καλό θα μου πεις θεωρητικά έχω ήδη αρχίσει να καταλαβαίνω αλλά τι θα έλεγες να το δούμε και πρακτικά με ένα ή δύο παραδείγματα από διαφορετικές εταιρίες;

Challenge accepted λοιπόν! Αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Θα πάρουμε δύο παραδείγματα, και για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο θα χρησιμοποιήσουμε μία εταιρία που απευθύνεται στους καταναλωτές (B2C) και μία εταιρία που απευθύνεται σε άλλες εταιρίες για την αγορά των προϊόντων της (B2B). Θα εξετάσουμε λοιπόν μία εταιρία με αθλητικά υποδήματα και μία εταιρία με υπηρεσίες cloud computing.

Ξεκινώντας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι καθώς τα social media ωριμάζουν έχουν εμφανιστεί και άλλες αγορές που έχουν πολύ συγκεκριμένο κοινό και επομένως έχει δημιουργηθεί μία φυσική οριοθέτηση μεταξύ των B2C και των B2B εταιριών.

Για παράδειγμα το LinkedIn, χρησιμοποιείται κυρίως για την δημιουργία εταιρικών επαφών, ανεύρεση εργασίας και πολύ στοχευμένη B2B διαφήμιση. Το Facebook και το Instagram είναι προσανατολισμένα πιο πολύ προς στον καταναλωτή και το Twitter είναι στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο με ενεργή χρήση από όλους, έφηβους, αθλητές, πολιτικούς, ηθοποιούς, επαγγελματίες και εταιρίες που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με καταναλωτές και άλλες εταιρίες.

Ποια είναι τα κορυφαία Brand υποδημάτων στον κόσμο;

Ας δούμε λοιπόν ποια κανάλια χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές για την εταιρία υποδημάτων μας! Επέλεξα brands που απευθύνονται και στα δύο φύλλα οπότε θα ασχοληθούμε με τα μεγαλύτερα αθλητικά brands και την Converse.

Βλέπουμε λοιπόν ότι στην συγκεκριμένη αγορά χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά social media από όλους τους ανταγωνιστές. Όλοι έχουν συνεχή ροή περιεχομένου σε Facebook, και Instagram. Κάτι που αξίζει σίγουρα να σημειώσουμε είναι ότι στην B2C αγορά χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό φωτογραφίες στα social media για να δημιουργήσουν περισσότερες αλληλεπιδράσεις με το περιεχόμενό τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που βλέπουμε ότι το Instagram χρησιμοποιείται στον ίδιο βαθμό με το Facebook.

shoes social matrix

Το Google plus και το YouTube δείχνουν να συγκεντρώνουν και αυτά κάποιο ενδιαφέρον από τα Brands και σίγουρα φαίνεται να προσπαθούν να τα εντάξουν οι εταιρίες στα κανάλια που χρησιμοποιούν αλλά παραμένει ένα ερωτηματικό το κατά πόσο αποδίδει αυτή η προσπάθεια. Όσον αφορά το LinkedIn είναι πολύ φυσιολογικό να μην βλέπουμε να το χρησιμοποιούν όλοι καθώς είναι προσανατολισμένο περισσότερο στην προώθηση για εταιρίες και όχι για προϊόντα.

 

facebook likes at social media

Κάναμε λοιπόν ένα ακόμα βήμα και ανακαλύψαμε ποιά κανάλια χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός μας. Σειρά έχει τώρα να δούμε και κατά πόσο απλά τα χρησιμοποιούνε για να έχουν μία παρουσία ή τα χρησιμοποιούνε πραγματικά για να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους.

Στην τελική δεν αρκεί μόνο να εμφανίζεσαι κάπου, πρέπει να επικοινωνήσεις και με το κοινό σου.

Ας δούμε λοιπόν πως τα πάνε στο Facebook.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να δούμε είναι ότι το μεγαλύτερο Brand από άποψη likes δεν είναι και πρώτο στην αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Η Converse έχει τα περισσότερα Likes αλλά η Nike έρχεται πρώτη στην αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Ενώ η Adidas ακολουθεί από κοντά.

facebook engagement

Περισσότερο από όλους δημιουργεί περιεχόμενο η Puma που ανεβάζει κατά μέσο όρο 6 post την εβδομάδα με τελευταία την Converse που ανεβάζει 1 περίπου τον μήνα!

facebook average posts

Αλλά όπως αναφέραμε και νωρίτερα είναι καλό να έχεις ποσότητα από περιεχόμενο και likes, αλλά είναι ακόμα καλύτερο οι χρήστες σου να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενό σου και να το μοιράζουν στους φίλους τους. Όταν το κοιτάξουμε από αυτήν την σκοπιά βλέπουμε ότι η Nike δημιουργεί περιεχόμενο που αρέσει πολύ περισσότερο στο κοινό της σε σχέση με τα υπόλοιπα Brands και φαίνεται ότι στην πραγματικότητα είναι το επικρατέστερο Brand στο Facebook.

facebook shares

Ισχύει όμως το ίδιο και στο Twitter;

Στο Twitter η Puma συνεχίζει παράγει το ίδιο περιεχόμενο σε ποσότητα με το Facebook αλλά δεν έρχεται πρώτη! Την περνάει για λίγο η Converse που και αυτή δεν αγγίζει με τίποτα την Nike η οποία μπορεί να μην κάνει πολλά tweets αλλά απαντάει με πολύ μεγάλο ρυθμό σε tweets από το κοινό της.

Δεν θα επεκταθώ και στο Instagram καθώς η εικόνα λίγο πολύ είναι η ίδια. Αυτό που θα κάνω είναι να περάσω στο δεύτερο παράδειγμα ευθύς αμέσως και μην τρομάζεις θα κάνουμε μόνο την πρώτη ανάλυση γιατί εκεί βρίσκεται και η ουσιαστική διαφορά μεταξύ B2C και Β2Β εταιριών.

Τι γίνεται με της cloud υπηρεσίες στα social media?

Βλέπουμε αμέσως ότι αυτές οι εταιρίες χρησιμοποιούν πολύ λιγότερα social media για την προώθησή τους. Το Twitter και το YouTube φαίνονται να είναι ξεκάθαρα οι νικητές. Το Facebook και το LinkedIn ακολουθούν,ενώ το Instagram και το Google plus ίσα που εμφανίζονται. Αυτό θα μπορούσε να είναι και μία ευκαιρία για μία τέτοια εταιρία να προωθήσει πρώτη σε άλλα κανάλια το προϊόν της ή σημαίνει ότι οι ειδικοί πάνω στο θέμα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Twitter και το YouTube, οπότε και πρέπει οι εταιρίες αυτές να έχουν παρουσία εκεί.

social matrix cloud services

Αξίζει να σημειωθεί ότι την καλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό της στο YouTube το έχει η Amazon και μάλιστα ανεβάζει σταθερά περιεχόμενο με χιλιάδες viewers το καθένα και μεγάλα ποσοστά ανταπόκρισης. Η ίδια εικόνα συνεχίζει και στο Facebook όπου η Amazon επικρατεί.

Στο Twitter δίνει ξεκάθαρα πιο πολύ σημασία η Cisco με πάνω από δέκα tweets και συνεχώς αυξανόμενο κοινό.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Amazon, σε αντίθεση με την Cisco, δεν επικεντρώνεται στην πώληση του προϊόντος σε εταιρίες αποκλειστικά αλλά έχουν σαν στόχο να “πιάσουν” και κόσμο μεμονωμένο έξω από της εταιρίες.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή απάντηση στο που βρίσκονται οι πελάτες σου άλλωστε γιατί μπορεί να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες αλλά να στοχεύουν σε διαφορετικό κοινό.

Μπορείς να κάνεις ακριβώς το ίδιο για την δική σου εταιρία.

Ξεκίνα να απαντήσεις στις ερωτήσεις και θα δεις ότι θα έρθει πολύ φυσικά η απάντηση για το πιο είναι το σωστό social media για εσένα.

Επίσης όπως είδες, επειδή υπάρχει ένα social network δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργείς περιεχόμενο και εκεί. Είναι σημαντικό να ξέρεις που θα βρίσκεται το κοινό σου για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις το μήνυμά σου χωρίς να σπαταλάς χρόνο και χρήμα σε προσπάθειες που δεν θα αποφέρουν καρπούς.

Και αν ανταγωνίζεσαι μεγαλύτερες εταιρίες από σένα διάλεξε το κανάλι που μπορείς να κάνεις την μεγαλύτερη διαφορά και δώσε το μέγιστο της προσπάθειάς σου εκεί.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Κούγκουλος

Πηγή: http://www.convinceandconvert.com/social-media-research/how-to-choose-the-right-social-channels-to-reach-your-customers/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top